Tips bibir

Memilih Lipstick

Pernah tak uolls pilih lipstik tapi bila pakai uolls nampak pelik?

Ni Reen nak share cadangan dan tips memilih lipstick. Cadangan dan tips ni untuk si gorjes bibir gelap vs cerah dan warna kulit cerah vs kulit gelap.

A. Bibir Gelap vs Bibir Cerah
Ni isu paling common. Gelap atau cerah bibir kita bergantung pada banyak faktor –>
melanin, lifestyle, & cara penjagaan bibir.

Tips pilih lipstick :
1. Rajin bersihkan bibir selepas makan, scrub bibir 2 or 3 kali seminggu.
Nak senang boleh guna Mary Kay Lip Mask untuk scrub bibir, cepat & berkesan.

2. Pakai Lipstick yang teksturnya Matte atau Cream sebab lipstick jenis ni pekat & dapat tutup bibir yang gelap tu so xde la bila pakai lipstick nampak macam ‘double layer’.

3. Elakkan pakai lipstick yang textur Glossy sebab jenis ni agak nipis & akan menampakkan bahagian bibir yang gelap.

Cadangan Mary Kay Lipstick :
Mary Kay Creme Lipstick

B. Kulit Cerah vs Kulit Gelap
Warna kulit pun berperanan penting untuk uolls pilih warna lipstick yang sesuai.

Kalau silap warna boleh membuatkan uolls nampak pelik or pucat sepanjang hari.

Jangan rasa rendah diri kalau korang berkulit gelap. Orang kulit gelap ni cantik tau 🙂

Cuba tengok Beyonce, Rihanna, Bipasha Basu etc, semua kulit gelap tapi cantik kalah orang kulit cerah. Yang penting korang kene yakin & pandai sesuaikan warna.

Tips pilih lipstick bagi kulit gelap:
1. Elakkan warna Neautral, Coklat & Soft Pink sebab akan buatkan warna bibir tenggelam.

2. Pilih warna sedikit terang contohnya warna Dark Pink, Berries, Merah, Coral & Oren.

3. Boleh juga pakai warna Metallic (jenis lipstick yang berkilat).

4. Tambah sedikit Lip Gloss dia atas lipstick untuk efek bibir segar & sihat.

Cadangan Mary Kay Lipstick :
– Mary Kay Creme Lipstick Apple Berry
– Mary Kay Creme Lipstick Red
– Mary Kay Creme Lipstick Garnetfrost
– Mary Kay True Dimension Lipstick Coral Bliss
– Mary Kay True Dimension Lipstick Citrus Flirt
– Mary Kay True Dimension Lipstick Sassy Fuschia
– Mary Kay True Dimension Lipstick Wild About Pink
– Mary Kay True Dimension Lipstick Sizzling Red
– Mary Kay True Dimension Lipstick Firecracker

Tips pilih lipstick bagi kulit cerah :
1. Pilih warna Neutral atau Soft Pink untuk penampilan ‘sweet & young’.

2. Pilih warna Coral atau Oren untuk penampilan ‘fresh’.

3. Pilih warna terang seperti Red , Hot Orange or Hot Pink untuk penampilan berani & lain dari yang lain.

4. Pilih warna Coklat atau Merah Gelap untuk penampilan misteri (sesuai untuk pakai pada waktu malam).

5. Elakkan warna Metallic (cerah atau gelap) sebab akan membuatkan bibir nampak terlalu pucat atau terlalu ‘over’.

Cadangan Mary Kay Lipstick :
– Mary Kay Creme Lipstick Dusty Rose
– Mary Kay Creme Lipstick Pink Satin
– Mary Kay Creme Lipstick Pink Passion
– Mary Kay Creme Lipstick Shell
– Mary Kay Creme Lipstick Red
– Mary Kay Creme Lipstick Amber Suade
– Mary Kay Creme Lipstick Toffee
– Mary Kay True Dimension Lipstick ( all color)

C. Bibir Nipis vs Bibir Tebal

Tips pilih lipstick:
Kalau uolls memiliki bibir yang comel & nipis, seeloknya pilih warna yang cerah & bertexture Glossy or Shine . Ia akan buat bibir nampak lebih penuh.

Dan kalau bibir jenis tebal or sexy mcm Angelina Jolie, pilih lah warna yang agak gelap & texture Matte atau Creme untuk efek bibir yang bersaiz sederhana.

Cadangan Mary Kay Lipstick (bibir nipis):
– Mary Kay Creme Lipstick Dusty Rose
– Mary Kay Creme Lipstick Pink Satin
– Mary Kay Creme Lipstick Pink Passion
– Mary Kay Creme Lipstick Shell
– Mary Kay True Dimension Lipstick Coral Bliss
– Mary Kay True Dimension Lipstick Firecracker
– Mary Kay True Dimension Lipstick Tangerine Pop
– Mary Kay True Dimension Lipstick Pink Cherie
– Mary Kay True Dimension Lipstick Color Me Coral
– Mary Kay True Dimension Lipstick First Blush
– Mary Kay True Dimension Lipstick Natural Beaute

Cadangan Mary Kay Lipstick (bibir tebal):
– Mary Kay Creme Lipstick Apple Berry
– Mary Kay Creme Lipstick Red
– Mary Kay Creme Lipstick Amber Suade
– Mary Kay Creme Lipstick Toffee
– Mary Kay True Dimension Lipstick Citrus Flirt
– Mary Kay True Dimension Lipstick Sassy Fuschia
– Mary Kay True Dimension Lipstick Wild About Pink
– Mary Kay True Dimension Lipstick Sizzling Red

D. Bibir Kering vs Bibir Lembap

Tips pilih lipstick:
Untuk bibir yang kering atau cepat kering dan mengelupas, digalakkan untuk guna Lip Balm dahulu sebelum menyapu lipstick. Texture lipstick yang bagus untuk yang berbibir kering ni adalah jenis yang High Moisture ataupun Creme diikuti sapuan Lip Gloss. Bibir akan rasa lebih selesa & kurang merekah.
Elakkan Matte lipstick ye.

Untuk bibir lembap, uolls bebas nak pilih apa-apa texture sebab bibir dah sihat kan 🙂

Harap tips ni dapat bantu uolls pilih lipstick yang tepat ye 🙂

Kalau nak lagi tepat, test kat bibir terus & jangan test kat tangan sebab warna tak sama.

Reen Mohtar
012-5915234
Perunding Kecantikan Anda
#marykaynazreenmohtar
#MKreenmohtar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s